Puu­tar­ha­va­del­ma

Vatturasia_2.jpg-me

Viljelyksessä meillä on nykyään Muskoka -lajiketta. Muskoka on melko talvenkestävä kanadalainen lajike, josta meillä on viljelykokemusta jo pitkältä ajalta.


Meillä oli viljelyksessä noin kymmenen vuoden ajan myös Glen Ample -lajiketta, joka on huomattavan isomarjainen, piikitön lajike. Vakavien ja toistuvien talvituhojen ym. ongelmien takia luovuimme tästä lajikkeesta 2018 kesän jälkeen.


Vadelma on varsin paljon hoitotyötä vaativa kasvi, joka vaatii kunnollisen tuennan. Omaa suunnittelua ja tuotantoa olevat alumiiniset tuentatolpat ovat helposti säädettävissä oikeaan korkeuteen versojen kasvun mukaan.


Meillä vadelmalla on käytössä "Gjerde"-tuenta. Tämän tuentatavan etuna on se, että suurin osa marjoista saadaan poimijoiden ulottuville. Alkukesään asti versot on tuettu kapeaan pystyasentoon, jolloin sivuversojen, eli puhekielessä oksien kasvu suuntautuu ulospäin kohti valoa. Kun sivuversot ovat kasvaneet oikeaan suuntaan kesällä, tuentalangat siirretään leveämpään asentoon ja marjat kehittyvät hyvin näkyviin, eivätkä jää piiloon pensaiden sisään. Myös uusille seuraavan kesän satoversoille jää tilaa kasvaa rivin keskelle, jossa ne eivät haittaa poimimista. Kasvusto pysyy ilmavampana ja kuivuu nopeammin sateen jälkeen. Tämän ansiosta marjat säilyvät paremmin verrattuna tiheämpiin kasvustoihin. Kuten mansikalla myös vadelmallakin riittävän harva kasvusto - sadon määrän kustannuksellakin - on avaintekijä pyrittäessä tuottamaan hyvälaatuista satoa itsepoimijoille.


Jokainen verso on kiinnitetty yksitellen tuentalankaan. Syksyllä kaikki vanhat satoa tuottaneet versot irrotetaan langasta ja leikataan pois mahdollisimman läheltä maan pintaa. Jäljelle jätetään vain seuraavan vuoden satoversot harvennettuna sopivaan tiheyteen ja kiinnitetään vastaavasti yksitellen tuentalankaan. Syksyllä muutamme myös tuennan V-tuennasta I-tuentaan. Aikaisin keväällä maalis-huhtikuussa versot latvotaan sopivan korkuisiksi, jotta poiminta on helpompaa.

Yh­teys­tie­dot:

Ylirautian tila

Teija ja Jukka Pentti

Arostentie 9

39100 Hämeenkyrö


040 7641383

Soitot klo 9-18

Emme vastaa tekstiviesteihin

Avoinna:

Itsepoiminta ja kesäkahvila auki päivittäin 9-18 tai marjatilanteen mukaan.


Poimimaan pitää saapua viimeistään tunti ennen sulkemisaikaa.


Varmista marjatilanne ennen lähtöäsi!

Poi­min­tain­fo

Poimintatilanne ti 9.8. klo 12

Vadelman itsepoiminta jatkuu tänään.

Poimittavaa on PALJON!

Vadelmaa riittää varmuudella kaikille tulijoille.


Poimittua vadelmaa myynnissä vielä tällä viikolla!


Ei poimintavarauksia

Poimimaan pääsee saa­pu­mis­jär­jes­tyk­ses­sä.

© Ylirautian tila 2022. Kaikki oikeudet pidätetään.