Viljelyksessä meillä on nykyään Muskoka -lajiketta. Muskoka on melko talvenkestävä kanadalainen lajike, josta meillä on viljelykokemusta jo pitkältä ajalta.
Meillä oli viljelyksessä noin kymmenen vuoden ajan myös Glen Ample -lajiketta, joka on huomattavan isomarjainen, piikitön lajike. Vakavien ja toistuvien talvituhojen ym. ongelmien takia luovuimme tästä lajikkeesta 2018 kesän jälkeen.
Vadelma on varsin paljon hoitotyötä vaativa kasvi, joka vaatii kunnollisen tuennan. Omaa suunnittelua ja tuotantoa olevat alumiiniset tuentatolpat ovat helposti säädettävissä oikeaan korkeuteen versojen kasvun mukaan.
Meillä vadelmalla on käytössä "Gjerde"-tuenta. Tämän tuentatavan etuna on se, että suurin osa marjoista saadaan poimijoiden ulottuville. Alkukesään asti versot on tuettu kapeaan pystyasentoon, jolloin sivuversojen, eli puhekielessä oksien kasvu suuntautuu ulospäin kohti valoa. Kun sivuversot ovat kasvaneet oikeaan suuntaan kesällä, tuentalangat siirretään leveämpään asentoon ja marjat kehittyvät hyvin näkyviin, eivätkä jää piiloon pensaiden sisään. Myös uusille seuraavan kesän satoversoille jää tilaa kasvaa rivin keskelle, jossa ne eivät haittaa poimimista. Kasvusto pysyy ilmavampana ja kuivuu nopeammin sateen jälkeen. Tämän ansiosta marjat säilyvät paremmin verrattuna tiheämpiin kasvustoihin. Kuten mansikalla myös vadelmallakin riittävän harva kasvusto - sadon määrän kustannuksellakin - on avaintekijä pyrittäessä tuottamaan hyvälaatuista satoa itsepoimijoille.
Jokainen verso on kiinnitetty yksitellen tuentalankaan. Syksyllä kaikki vanhat satoa tuottaneet versot irrotetaan langasta ja leikataan pois mahdollisimman läheltä maan pintaa. Jäljelle jätetään vain seuraavan vuoden satoversot harvennettuna sopivaan tiheyteen ja kiinnitetään yksitellen tuentalankaan. Syksyllä muutamme myös tuennan V-tuennasta I-tuentaan. Aikaisin keväällä maalis-huhtikuussa versot latvotaan sopivan korkuisiksi, jotta poiminta on helpompaa.
Polka on mansikkalajike, jota pääasiassa viljelemme. Se on raikkaan makea ja pakastusominaisuuksiltaan hyvä marja. Ei ihme, että se on suomalaisten suosikki vuodesta toiseen.
Mansikkaa viljellään meillä muovilla katetuissa riveissä. Musta muovi aikaistaa satoa lämmittämällä maata, estää rikkakasvien kasvua, sekä suojaa marjoja likaantumiselta.
Jokaisessa mansikkarivissä on tihkukasteluletku, jonka avulla kasvustoon saadaan vesi ja ravinteet juuri oikeaan paikkaan juuriston kohdalle, jossa ne ovat parhaiten kasvin käytössä. Tällöin ravinteet eivät huuhtodu, vaan tulevat hyödynnettyä tehokkaasti. Maan kosteutta mitataan useisiin eri kasvuston kohtiin sijoitetuilla tensiometreillä, jotka auttavat kastelutarpeen määrittelyssä. Sateisinakin vuosina joudutaan kastelemaan, koska varsinkin karkeammilla maalajeilla vesi imeytyy lähes suoraan alaspäin, eikä leviä leveyssuunnassa muovipenkin alle.
Mansikamme on istutettu melko harvaan tiheyteen, eli yhdessä penkissä on vain yksi mansikkarivi. Usein viljellään paririvissä, jolloin pyritään isompaan hehtaarisatoon (saadaan useampia kasveja viljellylle pinta-alalle). Meillä marjat markkinoidaan lähinnä itsepoimijoille, jolloin sadon laadukkuus on määrää tärkeämpi. Pyrimme tuottamaan mahdollisimman hyvälaatuisia marjoja suoraan asiakkaillemme. Harvempi taimitiheys auttaa kasvustoa tuulettumaan paremmin, josta on etua varsinkin kosteina ja lämpiminä vuosina jolloin harmaahomeella on hyvät edellytykset iskeä mansikkamaalle ja pilata satoa.
Myös sillä, kuinka tarkkaan kaikki kypsät marjat kerätään (ja huonot poistetaan pensaista) on merkittävä vaikutus mansikkasadon pysymiseen hyvälaatuisena poimintakauden loppuun saakka. Siihen jokainen itsepoimija pystyy vaikuttamaan poimimalla talteen myös ne vähän pienemmätkin mansikat. Pensaaseen jätetyt kypsät marjat pilaantuvat herkästi ja homehtuessaan saastuttavat lopulta myös viereisetkin marjat ja raakileet.
Herukat
Meiltä löytyy myös hieman musta- ja viherherukkaa. Myös muutama puna- ja valkoherukkapensaskin on joukossa.
Herukoita myydään vain itsepoimijoille.